PO NOVOM DESETOGODIŠNJEM UGOVORU S GRADOM

Tvrtka Dimnjak d.o.o. od jučer nastavlja s čišćenjem i pregledavanjem dimnjaka prema novom desetogodišnjem koncesijskom ugovoru koji je potpisala odnosno obnovila s Gradom Osijekom.

Novi ugovor o koncesiji definira zadatke i poslove koje obavlja dimnjačarska služba te će svaki korisnik znati točno što je dimnjačar trebao učiniti pa će moći pratiti je li usluga uistinu i obavljena. U Dimnjaku navode kako je cjenik usluga odredio Grad, a propisano je da pregled i čišćenja dimovodnih sustava za obiteljske kuće bude jednom godišnje, a za višestambene zgrade i poslovne prostore dva puta tijekom godine. Odlukom je ponovno uvršten i pregled ventilacijskih kanala u višestambenim zgradama.

Kao i do sada, dimnjačari će u višestambenim zgradama pregledavati takozvane glavne vertikale, a pregledi uključuju između ostalog i ispitivanja propusnosti, čišćenja i vizualne preglede dimnjaka. U kućanstva u stambenim zgradama ulazit će samo ako stanovi imaju uređaj za loženje. Zgrade koje su izvan sustava plina i krutog goriva i kojima uslugu grijanja daje Toplana pregledavat će se kao i dosad, samo dimnjaci izvan uporabe.

Kućanstva koja imaju kombi-bojlere, peći na kruta goriva ili grijalice, prema odluci gradske uprave, imaju obvezu jednom godišnje dopustiti pregled njihovih dimovodnih sustava.

U Dimnjaku navode kako će njihovi djelatnici najavljivati svoj dolazak te ostavljati obavijesti o načinu dogovora za pregled ako ne zateknu vlasnike u objektu.

Osim e-maila i kontakt-telefona, građanima je na raspolaganju i internetska stranica www.dimnjak.hr, a propisani rok za javljanje je 30 dana od dostave obavijesti.

 

TKO NE DOPUSTI PREGLED, SLIJEDI MU KAZNA OD 500 DO 10.000 KUNA

Dimnjak upozorava one koji odbiju dimnjačara da će o tome obavijestiti komunalno redarstvo koje će potom građanima upućivati prekršajne prijave. Sankcije, navode dimnjačari, iznose od 500 do 1000 kuna, a za pravne osobe po prekršajnoj prijavi kazna iznosi od dvije do šest tisuća kuna. U višestambenim zgradama kaznit će se upravitelj, odnosno predstavnik suvlasnika koji onemogući pristup dimnjačarskoj službi, i to s pet do deset tisuća kuna.

 

izvor: Glas Slavonije, objavljeno 2. kolovoza 2017.

RAZNO