Građani najčešće ulažu u fasade, krovišta, stolariju, rasvjetu, dizala

Projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” Osječko-baranjske županije naišao je na odličan odaziv suvlasnika te se pokazao kao pravi vjetar u leđa za one koji su dugo željeli obnoviti svoje zgrade, ali nisu za taj pothvat mogli zatvoriti financijsku konstrukciju. Naime, do kraja svibnja u sklopu ovoga projekta odobren je 61 kredit, od čega njih čak 49 za zgrade na području grada Osijeka.

Povjerenstvo za provedbu projekta “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” do kraja svibnja 2019. godine pozitivno je ocijenilo 61 kreditni zahtjev te su svi u realizaciji. Ukupan iznos za odobreni 61 kredit iznosi 19.595.052,20 kuna, čime je gotovo ispunjen sav u sklopu projekta predviđen kreditni potencijal od 20.000.000,00 kuna. Iznos koji Osječko-baranjska županija treba izdvojiti tijekom idućih deset godina za subvenciju kamate iznosi 2.017.240,19 kuna, dok će gradovi uključeni u ovaj projekt izdvojiti iznos od 957.956,19 kuna.

“Na području grada Osijeka odobreno je 49 kredita, na području Đakova sedam, na području Belišća i Našica po dva kredita te na području Belog Manastira jedan kredit. Od navedene 61 zgrade 24 zgrade sudjelovale su u Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova višestambenih zgrada” Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te su im projekti odobreni, a iznos koji su suvlasnici zgrada trebali sami osigurati iz sredstava osigurali su putem projekta Osječko-baranjske županije. Putem ovoga projekta suvlasnicima višestambenih zgrada omogućuje se ishođenje povoljnih kreditnih sredstava za obnovu zgrada te u konačnici smanjenje troškova za grijanje i hlađenje. Osječko-baranjska županija subvencionira kamatu s 2 %. Osim Županije, u dodatnu subvenciju kamata uključili su se gradovi Beli Manastir s dva posto te Belišće, Đakovo i Osijek s jedan posto”, izvještavaju iz Županije.

Projektom predviđen kreditni potencijal u iznosu od 20.000.000,00 kuna plasiraju poslovne banke iz svojih vlastitih sredstava s kamatnom stopom do pet posto za cijelo vrijeme trajanja kredita, na rok otplate do deset godina te rok iskorištenja kredita do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu. Najniži iznos kredita je 20.000,00 kuna, a najviši iznos kredita je 2.000.000,00 kuna. A u projekt su se uključile Croatia banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., Kentbank d.d. Zagreb, Podravska banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Slatinska banka d.d. i OTP banka Hrvatska d.d.

“Ovo je još jedna potvrda da je projekt ‘Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada‘ projekt koji građanima pomaže da uz manje troškova obnove svoje zgrade te smanje račune kao primarni cilj, stvore kvalitetnije i ugodnije uvjete za život u svojim stanovima, što također pridonosi urednoj i ljepšoj vizuri zgrada u kojima stanari žive”, poručuju iz Osječko-baranjske županije.

Ivana Solar
Izvor Glas Slavonije

 

RAZNO