Vrkić je otvoreno priznao kako u svojim godinama više ne mora kalkulirati, te si može dopustiti ovu nepopularnu mjeru

U ponedjeljak održana 13. sjednica Gradskog vijeća u svome je prvom dijelu, koji uključuje pitanja i prijedloge vijećnika gradonačelniku Ivanu Vrkiću, jasno dala do znanja da se bliže izbori za gradske četvrti i mjesne odbore.

Tako su vijećnici iskoristili ovu priliku priliku kako bi najviše upozorili na probleme komunalne infrastrukture u određenim dijelovima grada, ali ujedno i za samopromociju ili upiranje prstom u one druge. Pitanja su se kretala od onih o rekonstrukciji ulica u Retfali do tramvajske pruge do Josipovca, koja je posebno ražestila dogradonačlenika Borisa Piližotu, koji je ovaj projekt ocijenio neisplativim i onim kojim bi se uskratio niz socijalno važnijih projekata. Vijećnici su podsjetili i na nedostatnu infrastrukturu na Uskim njivama, problem biciklističkih staza, koševa za otpatke na Sjenjaku, ali i sramotan izgled nogostupa i parkirališta u Jaegerovoj te uređenje infrastrukture u Tenji, ali i školu u Sarvašu koja prokišnjava. Vijećnici HDZ-a od dogradonačelnika Piližote tražili su i da detaljno obrazloži zašto je i s kojim rezultatima putovao u Kinu, zbog čega je izostao s prošle sjednice Gradskog vijeća.

Ipak najviše polemike povelo se oko drugog ovogodišnjeg rebalansa gradskog proračuna komu se oporba oštro usprotivila, nazivajući ga neozbiljnim i loše planiranim. Naime, rebalansom je ovogodišnji proračun smanjen za gotovo 90 milijuna kuna, ili za oko 15 posto. Vijećnici HDZ-a naglasili su kako u skladu s ovim razvojem događaja imaju malu vjeru u to da će bolje biti proveden i onaj za sljedeću godinu.

– Sve se čini kao želja, a ne kao nešto što je potkrijepljeno realnim pokazateljima – poručio je Željko Kovačević, koji je u ime HDZ-a potvrdio kako ova stranka neće prihvatiti rebalans. Vijećnik Kristijan Šimičić iz Biraj bolje postavio je i konkretna pitanja vezana uz rebalans.

– Postojala je stavka o kapitalnom investiranju u biciklističke staze veća od pet milijuna kuna, sada se s ove stavke uklanja pet milijuna kuna. Potom smo imali dva milijuna kuna ulaganja u zonu Nemetin, sada ih povlačimo. Za OŠ Tenja planirano je ulaganje od 14,8 milijuna kuna, sada povlačimo 9,5 milijuna kuna. O čemu se ovdje radi? Puni li se proračun za sljedeću godinu namjerno na ovaj način da se stvori lažna slika, a onda se na kraju godine sve skine? – upitao je javno Šimičić. Pročelnik Upravnog odjela za financije David Krmpotić objasnio je kako je problem što za dio planiranih programa nije stigao novac iz državnog proračuna, a koji je bio nužan za određene projekte.

Inače, rebalans proračuna izglasan je s 20 glasova za i 15 protiv, odnosno oporba ga je odbacila. Ista situacija dogodila se i pri glasanju za proračun za 2019. godinu, koji je planiran u povijesnom iznosu od 692 milijuna kuna, a koji uključuje i neka nova zaduživanja grada. Oporba mu je zamjerila povećanje subvencija trgovačkim društvima u vlasništvu grada, a najviše polemike izazvalo je povećanje cijene komunalne naknade. I kada je proračun već izglasan i mislilo se da cijena komunalne naknade u 2019. ide gore za 10 posto, šok se dogodio kada je pred kraj sjednice gradonačelnik uložio amandman kojim traži povećanje naknade za čak 20% Tako je prvotno trebalo doći do povećanja vrijednosti boda po metru kvadratnom nekretnine s 0,58 kuna na 0,65 kuna, da bi naknadno bilo izglasano povećanje na 0,70 kuna. Time će proračun po ovoj osnovi u 2019. umjesto za planiranih 9,4 milijuna kuna, uknjižiti novih 18 milijuna kuna.

I dok je Anto Đapić komentirao kako se on u svom mandatu nije usudio dirati u komunalnu naknadu, Vrkić je otvoreno priznao kako u svojim godinama više ne mora kalkulirati, te si može dopustiti ovu nepopularnu mjeru.

Nefreteta Z. Eberhard
Izvor Glas Slavonije

RAZNO