Na teren je, odmah nakon što su svi stanari pozvali Centar 112, izišla inspektorica za zaštitu okoliša

Nakon smrada koji se proširio s farmi u okolici grada, stanari Krstove 18 u srijedu uvečer ponovno su morali pozatvarati prozore zbog neizdrživog vonja. Ovaj put riječ je, kažu nam, o nesnosnom smradu paleži koji se širio iz pekarnice “Donji grad”, koja se nalazi prekoputa njihove zgrade. Kažu, to i nije prvi put.

– Ovo je noćna mora! Ondje se svaku noć loži plastika, lakirana drva, i tko zna što još, a sve to rezultira tolikim smradom da je nemoguće normalno živjeti u susjedstvu. Ogorčeni smo jer zbog nečije samovolje moramo držati zatvorene prozore, i tako već nekoliko mjeseci. Otkako je ljeto, stanje je neizdrživo i morali smo reagirati, posvjedočila je stanarka K. M. (podaci poznati redakciji), iz Krstove 18, gdje je ukupno 20 stanova. Svima je očito prekipjelo prošle noći, odnosno u predvečerje, kad je oko 23 sata “zapeklo za oči i nos”, kaže naša sugovornica.

Stoga su se odlučili na drastičan korak. Naime, svi su pojedinačno počeli nazivati Centar 112, koji su obavijestili o situaciji koja je, inzistiraju, neizdrživa. Naša sugovornica kaže kako su odjednom zasmrdjele guma, plastika i tko zna što još sve, a sve to vidljivo je, tvrdi, i na zgradi gdje su se na svjetložutom pročelju pojavile crne mrlje. Zid je, kaže, mastan i crn od gotovo svakodnevnog spaljivanja različitih materijala, no ni ružna vizura zgrade zbog paleži nije im toliki problem koliko smrad koji moraju trpjeti, kaže K. M., brojni stanari, među kojima ima starih i bolesnih te male djece.

– To vam traje noću do oko 4 sata i svi smo izvan sebe. Naravno, najprije smo otišli i prijateljski pokušali riješiti problem te ih molili da prestanu, no bez ikakvog pomaka i njihove želje da ne lože materijale koji izazivaju toliki smrad – tvrdi K. M., dodajući da stanari nipošto ne žele da se iz ovih prigovora izvuku bilo kakvi drugi zaključci osim njihove želje da žive normalnim urbanim životom, bez smrada paleži.

Istog je mišljenja i S. Ž. (podatci poznati redakciji), koja ističe kako je preksinoć počela plakati od nemoći, no kao pravnica dobro zna za mogućnost žalbe. Obratila se, kaže, policiji, županijskoj inspekciji zaštite okoliša, Gradu, Državnom inspektoratu za zaštitu okoliša i, naposljetku, kao i njezini susjedi, Centru 112.

– Pretpostavljam da lože lakiranu ivericu. Cijela ulica bude u bijelom dimu i tako nam je osam mjeseci. Ovo je neizdrživo, zavapila je S. Ž., dodajući kako ne postoji adresa na koju se nije obratila. Neslužbeno je doznala da na pekarnici nije pregledan dimnjak gotovo dvije godine. Ni ona, kao ni bilo koji drugi stanar Krstove 18, ne želi nesuglasice s vlasnicima i djelatnicima pekarnice, no žele riješiti problem koji im umanjuje kvalitetu života.

Čini se da bi problem ipak mogao uskoro biti riješen. Naime, od voditelja smjene osječkog Centra 112 Mirka Horvatičeka, doznajemo da je utvrđeno kako su dojave istinite te da je pozvana inspekcija zaštite okoliša.

– Danas u 9 sati (četvrtak, nap.a.) od inspektorice zaštite okoliša Renate Štimac dobili smo informaciju kako je zadužila inspektoricu za provjeru stanja. Prijava je podnesena i komunalnoj službi Grada Osijeka – potvrdio je Horvatiček.

Na dostupan broj ni djelatnici, ni vlasnik pekarnice “Donji grad” našoj se novinarki nisu javili. Iz PU osječko-baranjske, čiji su djelatnici preksinoć izišli na dojavu, poručuju da slučaj nije u njihovoj nadležnosti. Ostaje samo čekati na rezultate inspekcijskog nadzora.

Marija Mihelić
I komunalci izišli na dojavu

Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva, potvrdio nam je kako je u Odsjeku zaprimljena prijava zbog spomenute pekarnice “Donji grad” od strane stanara Krstove 18.

– Naš komunalni redar, nakon dojave koju smo dobili početkom tjedna, izišao je na teren. Utvrdio je da se materijal loži u peći. Za utvrđivanje materijala koji se loži nadležna je inspekcija, a ne komunalna služba Grada Osijeka – kaže Šiškić.
Izvor Glas Slavonije

RAZNO