Ministar državne imovine Goran Marić u utorak je na konferenciji “Državno, a efikasno”, uz ostalo istaknuo da njegovo ministarstvo ostaje dio Vlade i neće se spajati s nekim drugim te da uz druge aktivnosti priprema slanje tisuća zahtjeva prema DORH-u za iseljenjem iz državne imovine/stanova.

“Vlada je osnovala Ministarstvo državne imovine i neće ga ukidati niti spajati, a na podmetanja se ne osvrćem”, kazao je Marić na konferenciji koja je analizirala može li državno biti efikasno i u kojem smjeru ide upravljanje državnom imovinom, a koja je u organizaciji poslovnog tjednika Lider okupila više od 200 predstavnika javnog i privatnog sektora. Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić uvodno je poručio da u upravljanju državnom imovinom, kao i u procesima privatizacije i drugim vezanim uz tu imovinu, treba imati u vidu ekonomski javni interes, s naglaskom na radikalnu promjenu upravljanja.

Ministar Marić iznio je kako Ministarstvo državne imovine kao dioničar upravlja s 35 strateških trgovačkih društava i društava od posebnog interesa, kao i s pet drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa ukupne nominalne vrijednosti 43 milijarde kuna. Kada su u pitanju nekretnine, Ministarstvo upravlja sa 6098 stanova, 3708 poslovnih prostora, 3583 građevinska zemljišta, 332 bivše vojne nekretnine, 3022 garaže i garažnih mjesta te 14 kampova. “Analiza poslovanja strateških društava u razdoblju od 2010. do 2016. pokazala je da su poslovala pozitivno, ali mogu i moraju biti efikasnija i učinkovitija. Postoji prostor za smanjenje troškova i povećanje prihoda uz povećanje razine profesionalnosti i stručnosti u poslovanju strateških trgovačkih društava. Bitan je način upravljanja koji mora odgovoriti na zadatke i očekivanja vlasnika u skladu s tržišnim okolnostima, ulogom i potencijalima pojedinog društva”, kazao je Marić. Najavljujući aktivnosti prema DORH-u, rekao je kako je “začuđujuće koliko je slučajeva u kojima se državno koristi kao da je privatno”, ocijenivši da su svi koji su bespravno useljeni u državne stanove zapravo “jako drski, jer su uselili u državno, a ponašaju se kao da je njihovo i pritom govore: ‘Zar sam se za to borio, da me država izbacuje?’”. To je, kako je rekao, neodrživo, kao i to što je zadnjih 20-ak godina mnogo toga otuđeno, a u zemlji ima raznih problema s državnom imovinom, kao i s time da postoji dosta općina i mjesta koje čak nemaju zemljišne knjige, niti se zna što je čije.

Važnost rada Ministarstva državne imovine u sređivanju stanja u tvrtkama i općenito nekretninama u državnom vlasničkom portfelju oslikao je podatkom da se u godinu dana rada tog ministarstva nominalna vrijednost portfelja dionica poduzeća u vlasništvu i suvlasništvu države kojim upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) smanjila za 1,2 milijarde kuna i sada iznosi 5,3 milijarde kuna.

 

 

Izvor: Glas Slavonije

RAZNO