Stanari Vijenca Josipa Kozarca 9 nisu mogli doći sebi kad su ovoga mjeseca primili račun za potrošenu vodu. Naime, svi su na računima ugledali iznose od nekoliko stotina kuna! Među njima je i stanarka koja kaže kako ne pamti da se ovakva situacija dogodila u posljednje tri godine, koliko ondje živi. Znala je, kaže, kako nije moguće da su potrošili toliku vodu. I stanari treće životne dobi, koji su s godinama naučili štedjeti vodu vodeći računa o svojim primanjima, nisu mogli vjerovati svojim očima kad su uzeli račun iz svojeg poštanskog sandučića.

– Gledajući ove iznose, moja mirovina ne bi bila dovoljna da platim sve mjesečne račune kad je samo iznos za utrošenu vodu gotovo polovina ukupnih računa koje supruga i ja mjesečno plaćamo. Upravo zbog redukcije potrošnje i štednje mi stanari složili smo se i uveli vlastite vodomjere u stanove. Prosječno supruga i ja trošimo tri kubika, a ovoga mjeseca ispada da smo potrošili više od 30! Sve se zapravo dogodilo zbog curenja vode negdje u podrumu, izvan stanova, i sad smo u dvojbi što raditi – ispričao je jedan od suvlasnika.

Predstavnik suvlasnika Vatroslav Žarak najprije je krenuo od stana do stana provjeriti ne curi li nekome voda. Planirao je, kaže, čak pozvati i vatrogasce i policiju da uđu u stan u kojem nitko ne živi kako bi se uvjerio u ispravnost vodovodnih instalacija, no od toga je odustao i uskoro shvatio da voda curi ispod zgrade. U nedostatku vidljive vlage, kaže, bilo je vrlo teško utvrditi gdje curi.

– Bilo je gotovo nemoguće utvrditi gdje je nastao kvar, osim da sam sjedio u šahtu i gledao u sat – u šali kaže Žarak, dodajući kako je odmah kontaktirao upravitelja, Zavod za stanovanje, koji je potom odredio tvrtku čiji su djelatnici zamijenili cijev i postavili nove vodove.

Ipak, ostao je problem naknade razlike za utrošenu vodu, za što stanari, dakako, ne snose nikakvu odgovornost. Stoga je Žarak uzeo račune svih stanara i požalio se na situaciju te kaže kako čeka i nada se pozitivnom odgovoru Vodovoda Osijek.

– Ovo je vrlo neugodna situacija, jer su ljudi ostali u šoku kad su vidjeli koliki su im računi. Srećom, uspjeli smo otkloniti kvar i iz sredstava pričuve platiti zamjenu cijevi. Još samo da uspijemo dobiti oprost za ovo, bit će odlično – poručio je Žarak.

Do puknuća cijevi može lako doći u bilo kojoj zgradi gdje su cijevi dotrajale. Na primjeru predstavnika stanara na Vijencu Josipa Kozarca 9 može se vidjeti da u sličnim situacijama i nakon prvotnog šoka svakako treba hitno reagirati.
M. Mihelić

Izvor Glas Slavonije

RAZNO