Osječko Udruženje stanara bilježi pregršt problema suvlasnika koji ne mogu riješiti ni najjednostavnije probleme

Pravno savjetovalište Udruženja stanara grada Osijeka svakoga tjedna angažira se u rješavanju u prosjeku tri problema vezana uz stanovanje koja muče njegove članove. Iako je među njima podosta kompleksnih i nesvakidašnjih situacija, ipak Osječane najčešće muče loši susjedski odnosi, i u tome kontekstu dva naizgled posve obična problema koja čine svakodnevicu kada je u pitanju život u bilo kojoj stambenoj zgradi – smrad i buka.

Kako zbog ova dva, naizgled banalna, problema mogu nastati ozbiljni sukobi iz Udruženja navode dva primjera na području Osijeka.

– Nedavno smo se bavili problemom u jednoj stambenoj zgradi u Retfali. Iz stana se počeo širiti neugodan miris koji je postojao sve intenzivniji i počeo sve više smetati drugim suvlasnicima. U više navrata pokušali su od stanara zatražiti da se smrada riješe, no bez uspjeha. Tu žive dvije starije žene koje nisu spremne ni na kakav dijalog. Potom su suvlasnici pokušali doći do sina jedne od tih gospođa da on riješi problem, ali ni to nije pomoglo. Nama su došli po savjet kako tužiti vlasnika stana. Kao da je tužba uvijek odgovor na sve probleme. Pokušali smo im objasniti da tužbom neće postići puno, ali, što je važnije, da će proces na sudu, kao svi ostali slični stambeni sporovi, dugo trajati. Predložili smo im da slučaj pokušaju riješiti mirnim putem, problem sagledaju iz drugog kuta. Kako u stanu žive dvije starije žene, neka se zapitaju mogu li one uopće počistiti stan i treba li im susjedska pomoć. Neka se okupe, ponude im pomoć i pokrenu akciju u zgradi. Tko kaže da neće pristati? Kako nisu više dolazili po pravnu pomoć za tužbu, nadamo se da su upravo na ovaj način riješili svoj problem – kaže Auguštin.

Dodaje i kako sličnih priča ima vezanih uz buku. Gledano po dijelovima grada, u ovome segmetu najviše na Jugu 2, gdje, čini se, zgrade imaju najlošiju izolaciju ili pak najviše podstanara s obzirom na najpovoljnije cijene najma
stanova.

– Koraci, štiklice, papuče, djeca, njihova kolica i igračke smetaju susjedima, i tu počinju vječne svađe. Posebno ako su u stanu iz kojega buka dolazi podstanari koji se ne obaziru na pritužbe drugih stanara, a do vlasnika stana ne može se doći. Nitko neće popustiti, svi bi se samo svađali. I u ovakvim slučajevima u više navrata smo savjetovali pomirljivi razgovor s onima koji prave buku. Možda ona neće nestati, ali sigurno se može ublažiti. Treba predložiti postavljanje tepiha, korištenje papuča koje ne lupaju. A iako nije popularno prigovarati zbog djece, nije ništa loše sugerirati da se djetetu u stanu ne dopušta baš svaka vrsta igre poput loptanja ili vožnje bicikla. Poanta je da se u stambenim zgradama samo zbog buke ne može raditi novi strop te da je dogovor jedino rješenje – zaključuje Auguštin.

Ivana Solar
Izvor Glas Slavonije

RAZNO