FILE PHOTO: Protesters hold a banner during a demonstration against rising rents and gentrification in Berlin, Germany April 14, 2018. REUTERS/Axel Schmidt/File Photo

Građani na ulicama Berlina protestiraju protiv visokih cijena najma stanova

Kako bi utišale bijesne građane, gradske vlasti u Berlinu odlučile su zamrznuti visinu stanarina u glavnom njemačkom gradu na pet godina.

Kako piše Financial Times, zamrzavanje stanarina na trenutnim razinama rezultat je neprestanih žalbi stanovnika na nedostatak stanova koje si mogu priuštiti i to u gradu koji je nekoć bio poznat upravo po niskim životnim troškovima. No, u posljednjih deset godina stanarine su se i više nego udvostručile, a analitičari taj skok smatraju posljedicom sve raširenije privatizacije nekada državnih nekretnina. S druge strane, neki krive i strogu građevinsku politiku u Berlinu, odnosno premali broj novih stanova u vrijeme kada populacija glavnog njemačkog grada ubrzano raste. U svakom slučaju, očekuje se kako će zabrana rasta stanarina Gradu prouzročiti legalne problem, budući da iznajmljivači neće sjediti prekriženih ruku, već se vrlo vjerojatno boriti za svoja prava.

Zakon će se primjenjivati na otprilike 1,5 milijuna stanova, a na snagu će stupiti sljedeće godine. Ipak, retroaktivno će se primijeniti na sve ugovore o najmu koji su sklopljeni od utorka, 18. lipnja pa do početka 2020. Ta je, pak, odluka rezultat žalbi građana da im stanodavci zbog najave novog zakona žele povisiti stanarinu prije nego što zamrzavanje stanarina uistinu stupi na snagu.

– Imati krov nad glavom osnovna je ljudska potreba… Novim zakonom želimo zaustaviti ozbiljan rast stanarina, koji je posljednjih godina postao trend, te uspostaviti kontrolu nad berlinskim tržištem nekretnina – objasnila je Katrin Lompscher koja je zadužena za pitanje stanovanja u njemačkoj metropoli.

No, problem previsokih stanarina i njihovog kontinuiranog rasta prelazi berlinske granice, pišeBloomberg. Naime, u Frankfurtu, Kölnu i Stuttgartu građani su počeli i prosvjedovati, a u Barceloni, u kojoj su stanarine porasle više od 50 posto u samo pet godina, stanodavci u najpopularnijim naseljima morat će sklapati ugovore s cijenama koje će vlada unaprijed odrediti. Lokalne vlasti u Amsterdamu, pak, planiraju prisiliti vlasnike domova da u njima stanuju najmanje tri godine prije nego što ih počnu iznajmljivati.

Izvor Novac.hr

RAZNO