Kako nagovoriti vlasnike da ulažu u energetsku učinkovitost?

Arhiva

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije jučer je održana radionica “Jačanje kapaciteta upravnih tijela za planiranje, financiranje i upravljanje integriranom urbanom obnovom za održivo korištenje energije”.

snimio Davor KIBEL, Osijek, 29.01.2016. Velika vijeænica, Županijska 4, Radionica u sklopu projekta FosterREG ------ Osijek 2 stupca color
snimio Davor KIBEL,
Osijek, 29.01.2016. Velika vijećnica, ŽŽupanijska 4, Radionica u sklopu projekta FosterREG

Ovaj skup zajednički su organizirali Grad Osijek i Međunarodni centar za održivi razvitak energetike, voda i okoliša, u sklopu projekta Europske unije pod nazivom FosterREG (Horizon 2020).

Kako je objasnio Tomislav Pukšec iz Međunarodnog centra za održivi razvitak energetike, voda i okoliša, projekt FosterREG seli fokus s urbane obnove pojedine zgrade, pojedinog objekta poput obiteljske kuće ili više stambene zgrade, na razinu četvrti, što uvelike komplicira cijelu stvar u pogledu integracije energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u tu veću urbanu cjelinu. Jedan od ciljeva projekta je skupiti sve dionike procesa te pružiti određenu razinu osposobljavanja za javne službenike u pogledu tehnologije, integracije, prijave projekata, menadžmenta europskih projekata i dr. Smjernica EU nalaže Hrvatskoj da obnovi godišnje tri posto javnih zgrada.

Za razliku od našeg slučaja gdje energetska obnova obiteljskih kuća i više stambenih zgrada ovisi isključivo o dobroj volji stanara i teškom postizanju konsenzusa, potvrdili su to Milan Jokić iz Hrvatske udruge stanara i Vladimir Stanić iz Udruženja stanara grada Osijeka, u zemljama poput Austrije ili Njemačke postoje zakonske obveze vlasnika da ulažu u energetsku učinkovitost.

Za provedbu projekta FosterREG-a u Osijeku angažirano je 1,4 milijuna eura, a u njemu sudjeluju partneri iz Baskije, Poljske i Nizozemske. (D. Celing)

Izvor: Glas Slavonije, 30. siječnja 2016.