Tko određuje boju pročelja zgrade i što ako je netko već ugradio nove prozore?

Arhiva

PRAKTIČNA PITANJA O ENERGETSKOJ OBNOVI

U Osijeku će se obnoviti 26 zgrada, a iznos je nepovratnih sredstava 25 mil. kn

Nestrpljivo suvlasnici u Osijeku očekuju početak radova na energetskoj obnovi svojih stambenih zgra

OSIJEK, 08. 07. 2017, ZGRADA KOD PUMPE NA VIJENCU, TRPIMIROVA 1b. ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA . snimio GOJKO MITIÆ
Osijek, 08. 07. 2017, zgrada kod pumpe na Vijencu, Trpimirova 1b. završena energetska obnova .
snimio: G. Mitić

da. Bar su tri dobra razloga. Prvi (i osnovni) taj je što će zgrada postavljanjem novih izolacijskih materijala svojim vlasnicima donijeti uštede na iznosima računa za grijanje/hlađenje stanova. Drugi je što će se time zgrade i vizualno obnoviti, a treći je, možda i najpresudniji, što država, odnosno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preko sredstava iz EU fondova ove radove nepovratno sufinancira u iznosu od 60 posto ukupne vrijednosti obnove. U Osijeku će se obnoviti 26 zgrada, a iznos je nepovratnih sredstava veći od 25 milijuna kuna.

Boja pročelja

I dok se čeka raspisivanje natječaja i odabir izvođača, dakle konkretnih radova, suvlasnike je zaintrigirao cijeli set praktičnih pitanja. Od onih tko i kako će birati boju pročelja pa do toga što će biti sa “štrikovima” za sušenje rublja.

Najlogičnija nam je adresa za ove odgovore bio Zavod za stanovanje, najveći upravitelj zgrada u Osijeku. Zavod, osim toga, upravlja najvećim brojem zgrada kojima je odobrena obnova.

– Prilikom natječaja za dodjelu sredstava Fonda mora se izraditi projekt energetske obnove pročelja, krova i slično. Pri tome projektant određuje boju pročelja, uglavnom boja ostaje ista, ali moguće je da on odredi i drugu – otkriva Bojan Bodražić, direktor Zavoda. Primjerice, prilikom kreditiranja zgrada putem Zavoda, boju pročelja određuje tzv. Povjerenstvo za lijepo koje, naglasimo, taj dio posla odrađuje besplatno.

Prilikom izrade projekta energetske obnove može se predvidjeti i što s eventualno zazidanim ili novo izrađenim prozorima.

Otvori na zidu

Primjerice, na nekim su zgradama umjesto ozraka za toalet neki vlasnici dali ugraditi prozore. Neki su, pak, imali intervencija na tzv. francuskim prozorima… U Zavodu smatraju kako su svi otvori na zidu dio pročelja te da za izradu novih prozora, odnosno zatvaranje postojećih pojedini vlasnici moraju ishoditi potrebna odobrenja u odgovarajućim uredima.

A što je, primjerice, sa stanovima u kojima su suvlasnici nedavno sami (i samoinicijativno) mijenjali stolariju?

– Ako ona zadovoljava u pogledu energetske učinkovitosti, nema ju potrebe ponovno mijenjati. Sada je pitanje dogovora između suvlasnika o načinu plaćanja prozora koji je jedan od suvlasnika ranije sam platio, a sada bi, moguće, trebao preko povećanja pričuve sudjelovati u plaćanju prozora na preostalim stanovima – upozorava Bodražić.

A za praktičan ogled (pa i savjet) svima može poslužiti stambena zgrada na Trpimirovoj, kućni broj 1b, koja je upravo obnovljena sredstvima energetske obnove iz prvog javnog poziva Fonda. I ona je na upravljanju kod Zavoda za stanovanje. (D. Kuštro)

izvor: Glas Slavonije, objavljeno 11. srpnja 2017.

“ŠTRIKOVI” ZA RUBLJE OSTAJU

Projektom energetske obnove obično se predviđa toplinska izolacija debljine 15 cm. Budući da na velikom broju pročelja osječkih zgrada postoje ugrađeni klimatizacijski uređaji, njihovi će se nosači morati zamijeniti dužima, preporučljivo s pomoću servisera tih uređaja. Također, ako drukčije ne odluče suvlasnici, produžavat će se nosači “štrikova” za rublje.

U ŽUPANIJI 45 OBNOVA

Na razini Hrvatske pristiglo je 649 prijava za energetsku obnovu, od čega je kriterije prihvatljivosti ispunilo 596 prijava, što dovodi do ukupne investicije vrijedne milijardu kuna. Osječko-baranjskoj županiji odobreno je 45 projekata, za koje je riješeno 36 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Nakon Primorsko-goranske (152 projekta) te Istarske županije i Grada Zagreba (po 79), naša se županija svrstala u gornji dio top-ljestvice.

EU fondovi

SUFINANCIRA SE 60 % VRIJEDNOSTI OBNOVE