TROVANJE PLINOM MOŽE IMATI BROJNE UZROKE Oprez, kombi-bojler može postati “bomba”!

Arhiva

 

U kućanstvima s plinskim B trošilom nužno je ugraditi stolariju s mogućnosti dozračivanja, upozorava direktor Dimnjaka

Prije točno godinu dana u Tenji se od ugljičnog monoksida otrovao 17-godišnjak koji je, zahvaljujući liječničkoj intervenciji, ipak spašen. Smrt su zbog istog uzroka prije manje od mjesec dana izbjegli i supružnici iz Županje, no, nažalost, brojna trovanja ugljičnim monoksidom nerijetko završavaju smrću. Kako se najčešće događaju u doba godine kad temperatura naglo poraste, a to se upravo događa ovih dana, valja upozoriti na sve opasnosti od ovog “tihog ubojice” bez mirisa.

Posebni uvjeti

– U prvom redu mogu reći da se veliki broj trovanja događa onda kad je u vanjskom prostoru između 10 i 15 Celezijevih stupnjeva. Ljudi možda toga nisu svjesni, no ugljični je monoksid opasan uvijek, posebice u vrijeme kad zbog navedenih temperaturnih vrijednosti dođe do povrata dimnih plinova – upozorava Dejan Lončarić, direktor tvrtke Dimnjak, ovlaštenog koncesionara za dimnjačarske poslove na području Grada Osijeka.

Nadalje, Lončarić podsjeća da su načelno svi kombi-bojleri smješteni u kupaonicama. Ako je ondje u međuvremenu promijenjena stolarija, naglašava, to može biti iznimno opasno, a korištenje tih bojlera isključiva je odgovornost vlasnika. Naime, čim je u kućanstvu promijenjena stolarija, automatski su promijenjeni uvjeti odzračivanja. Naš sugovornik ističe kako su trovanja u čak 90 posto slučajeva izazvana promjenom stolarije, odnosno ugradnjom napa ili dodatnih ventilatora.

Kad je u pitanju stolarija, Lončarić naglašava da je u kućanstvima s kombi-bojlerima nužno ugraditi isključivo stolariju koja ima mogućnost odzračivanja. Na tržištu ih ima, kaže Lončarić, no problem je u tome što izvođači radova katkad ne obavljaju postavljanje stolarije na pravilan način.

Vijek trajanja

– Postoje određene brtve, odnosno profili stolarije koje su predviđene za ugradnju ondje gdje u kućanstvu postoji tzv. plinsko B trošilo. Katkada izvođači ne provjeravaju gdje stavljaju stolariju i postavljaju je bez posebnih brtvi koje bi se morale ugrađivati, ako je u kućanstvu plinsko B ili kakvo drugo B trošilo koje je u funkciji. Mnogi toga nisu svjesni dok ne dođe do tragedije, ali valja imati na umu da se stolarija može i treba mijenjati, ali pod određenim uvjetima, a ne samo na način da se ništa ne poduzme nakon izmjene – upozorava Lončarić.

Dodaje kako se nerijetko događa i da korisnici plinskih trošila ne vode računa o redovitom održavanju. Takva trošila, ističe Lončarić, lako mogu izazvati trovanje ugljičnim monoksidom.

Također valja imati na umu da je uz trošila bitno i redovito kontrolirati dimnjak i čistiti ga. Lončarić podsjeća na to da se prema sadašnjoj Odluci o obavljanju dimnjačarskih poslova, kontrola uređaja i dimnjaka provodi jednom godišnje. U tom je razdoblju, naglašava, obvezno primiti, odnosno pozvati ovlaštenog koncesionara kako ne bi došlo do neželjenih situacija zbog plinskih trošila koja nisu prošla kontrolu.

Ne treba zaboraviti, ističe Lončarić, da u slučajevima čestog gašenja bojlera korisnici također moraju odmah zvati servisera, ili dimnjačara. Naime, ako uoče čađavost na armaturi, odnosno površini dimnjaka, građani se upućuju pozvati servisera Dimnjaka d.o.o., jer su stari bojleri, kaže, najčešći uzrok trovanja.

– Svaki uređaj, pa tako i bojler, ima svoj vijek trajanja. No, brojni građani zbog svog financijskog stanja ne vode računa o tome da trebaju nakon proteka određenog razdoblja promijeniti svoje trošilo. Ako im je bojler u funkciji, ne vode računa o tome da ga ipak trebaju zamijeniti. Načelno, svaki bojler stariji od 10 do 15 godina jako je upitan za daljnje korištenje – upozorava Lončarić.

Marija Mihelić
Izvor Glas Slavonije