SVJETSKI DAN STANOVANJA

Arhiva

Urbana područja i gradovi, kao generatori razvoja, ali i najveći potrošači dobara, sa najviše ekoloških problema, ističu se kao ključna tema planiranja održivog razvoja i rasta.

Primjenom nove strategije u Hrvatskoj,  ukazuje se na prioritete u kojima važnu ulogu ima –poticanje urbanog razvoja, ujednačeni razvoj, kvaliteta stanovanja, građenja i oblikovanja javnih sadržaja i prostora.  Posebnu pozornost potrebno je posvetiti razvoju ugodnih i uređenih gradova za sve generacije, sagledavajući potrebe obitelji, djece, građana starije životne dobi, te svih ranjivih skupina.

Strategija  ukazuje na potrebu  razvijanja  „otpornih“ gradova u kojima će se smanjiti utjecaj klimatskih promjena, racionalizirati korištenje energije, smanjivati zagađenje, a poticati suradnja i umrežavanje gradova, inovativnost i otvorenost.

Predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka mr.sc. Vlasta Auguštin; snimio: G. Mitić

Standard stanovanja kao važna komponenta životnog standarda podrazumijeva između ostalog i fizičke pokazatelje stambenog fonda u odnosu na demografske podatke.

U Hrvatskoj vlastiti stan ili kuću ima 92% građana, što nas svrstava na treću poziciju u EU ( iza Rumunjske i Bugarske) i  33. najbogatiju zemlju svijeta sa 9.100 Eur neto financijske imovine po glavi stanovnika (Dnevnik, HTV1. -27.09.2017.). Ipak, tako velik udio vlasništva nad nekretninama specifičan je za manje razvijene zemlje.  Razlozi leže najčešće u tradicionalnom stajalištu – da je ulaganje u nekretnine bio najsigurniji oblik ulaganja, ali i činjenici da drugi oblici ulaganja (u manje razvijenim zemljama) nisu bili ranije dostupni ili su bili vrlo rizični. U razvijenim članicama EU puno je razvijenije tržište kapitala, a i uređeno je tržište najma stanova.

Bez obzira na razloge – čovjek je uvijek nastojao stvoriti prostor koji će ga štititi, u kojem će se osjećati ugodno – stan!  Stanovanje varira od krajnje jednostavnosti i zadovoljavanja osnovnih stambenih, odnosno životnih potreba do krajnje rastrošnosti.

Suvremeno stanovanje danas je pitanje načina i stila života. Ono podrazumijeva moderne materijale, moderna arhitektonska rješenja, visokokvalitetne unutrašnje prostore, kvalitetne tehničke detalje i višu energetsku učinkovitost stambenog prostora.

Spoj najnovije tehnologije i moderne arhitekture stvara nove dimenzije stanovanja – pametnu tj. inteligentnu kuću, koja olakšava dnevne obveze, a boravak u njoj čini jedinstvenim po ugođaju i komoditetu koji pruža.

Ovakvo stanovanje je  način stanovanja budućnosti, koji je već započelo, a svakim danom je sve prisutnije i na našem području.  Stvari, koje su još nedavno bile nezamislive, postaju stvarnost i stil života, koji je opće prihvaćen.

Kultura i kvaliteta stanovanja jedna je od bitnih odrednica u radu Udruženje stanara grada Osijeka. Kao doprinos tome Udruženje stanara grada Osijeka organizirati će  u mjesecu studenom posjet Ikea-i,  Zagreb. Ikea je jedan od najvećih svjetskih koncerna koji se između ostalih djelatnosti bavi i prodajom namještaja. To je  planetarno popularni brand koji je osvojio planetu svojim proizvodima za uređenje interijera i svega što ide uz dom. Kvaliteta, prepoznatljivost, nevjerojatno široki asortiman proizvoda za „svačiji džep“, to je ono što nudi IKEA i što ju zapravo izdvaja od ostatka konkurencije.

Koristimo ovu priliku da obavijestimo građane, da će Udruženje stanara grada Osijeka tijekom mjeseca listopada i studenog, organizirati  i predavanja  u gradskim četvrtima  o četiri vrlo zanimljive teme;

  • Redovito održavanje dimnjaka – sigurnije grijanje
  • AZBEST – jedan od najopasnijih zagađivača okoliša
  • Ne – plastičnim vrećicama
  • Pseći izmet – opasan za ljude

Na tribinama ćemo  besplatno dijeliti brošure o navedenim temama  i raditi predbilježbe za posjet IKEI – Zagreb.

Svim  građanima Udruženje stanara grada Osijeka  čestita  SVJETSKI DAN STANOVANJA!

 

Predsjednica Udruženja

mr.sc. Vlasta Auguštin