ZAKONOM OGRANIČITI “VLADAVINU” U ZGRADAMA NA ČETIRI GODINE!

Arhiva
Uudruženje stanara o predstavnicima suvlasnika

13.10.2011.,Osijek  - Pogled na grad iz zraka. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL ------ Osijek 4 stupca color
13.10.2011.,Osijek – Pogled na grad iz zraka.
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Došlo je vrijeme da se stane na kraj onim predstavnicima suvlasnika stambenih zgrada koji ignoriraju svoje obveze i troše zajednički novac iz pričuve bez pitanja, poručuju iz Udruženja stanara grada Osijeka koje je na nacionalnoj razini pokrenulo inicijativu za izmjenom Zakona o vlasništvu u segmentu izbora predstavnika suvlasnika. Žele, naime, zakonom ograničiti “vladavinu” prestavnika suvlasnika na razdoblje od četiri godine.

Naime, dok je prije nekoliko godine u ovom kontekstu najveći problem bio u promjeni žarulja zajedničkih prostorija bez konzultacije svih suvlasnika oko troška, danas je to donošenje važnih financijskih odluka poput imenovanja upravitelja zgrade (koji ih za protuuslugu stavlja u povlašteni odnos), ili pokretanju neadekvatnih postupaka legalizacije, etažiranja, certifikacije ili energetske obnove zgrada iz sredstava pričuve. Suvlasnicima se na ovaj način pričuva povećava, a da oni nemaju nikakvu kontrolu nad tim novcem. Pa se tako, prema podacima osječkog Udruženja stanara, nerijetko događa da se, primjerice, obitelji u stanu od 70 kvadrata bez upozorenja poveća mjesečna naknada za pričuvu i za nekoliko stotina kuna.

– U članku 375. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima navode se pitanja koja sačinjavaju međuvlasnički ugovor. U navedenom članku stoji kako međuvlasnički ugovor sadrži podatke o osobi koja je ovlaštena za predstavljanje i zastupanje suvlasnika prema upravitelju, odnosno trećim osobama, te uključuje granice njegovih ovlasti. Ta se osoba trenutačno bira na neodređeno vrijeme, a da bi došlo do njene smjene zbog lošeg gospodarenja zajedničkim dobrom, potrebno je prikupiti potpise suvlasnika koji zajednički posjeduju više od 50 posto nekretnine. To je pak u većini stambenih zgrada nemoguća misija pa se događa da ljudi koji rade na štetu svih, ili uopće ne rade, godinama ostaju predstavnici suvlasnika, objašnjava Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka.

Dodaje kako su se oko ove inicijative okupile ovom udruženju srodne udruge iz drugih hrvatskih gradova, te da će zajednički prijedlog o izmjeni Zakona uputiti Vladi RH. (I. Solar)

Izvor: Glas Slavonije, 24. listopad 2016.