Na sud zbog mrvica, opušaka, nadogradnje i glasnog seksa

Arhiva
Susjedski ratovi
Mnogi se problemi mogu riješiti uz pomoć Udruženja stanara
Osijek: 17.11.2009 Osijek iz zraka, Sjenjak Snimio: Josip Šeri
              Osijek iz zraka: Sjenjak, 17.11.2009.                                                snimio: J. ŠŠeri

 

Susjed protiv susjeda – osnovni je motiv sve više privatnih parnica koje se pokreću na osječkom području, a koje svjedoče kako se na kulturu stanovanja mora intenzivno djelovati. Poručuju to iz Udruženja stanara grada Osijeka u čijim su prostorijama svake srijede od 17 do 19 sati vrata otvorena svim suvlasnicima stambenih zgrada kojima je potrebna pravna pomoć.

No, kaže predsjednica Udruženja, Vlasta Auguštin, i mimo službenog termina za savjetovanje ova je udruga svakodnevno obasuta stambenim problemima građana.

– Građani dolaze u Udruženje s različitim problemima, mnogi s debelim fasciklima punim papira koji svjedoče kako su prije negoli su potražili našu pomoć na različite načine pokušavali riješiti svoj problem. A često je pitanje koje nam postavljaju kako pokrenuti tužbu protiv susjeda – priča Auguštin.

Kada je u pitanju problematika zbog koje građani traže pomoć, lepeza je široka, od zahtjevnih slučajeva utvrđivanja vlasničkih prava do banalnosti koje jedna strana, nakon niza godine šutnje i tolerancije, više ne može trpjeti.

– Primjerice, nedavno nam je došao suvlasnik u stambenoj zgradi koji si je dogradnjom povećao kvadraturu stana i sada te kvadrate ne može legalizirati iako je načelno imao dozvolu da se u takvo što upusti. Njemu uz bok je gospođa koja ne zna kako bi prisilila susjedu u stanu iznad njezina da konačno prestane istresati stolnjak s mrvicama i opuške na njezin balkon. Subjektivno, jednako je teško osobama iz obaju slučajeva – kaže Auguštin.

Dodaje i kako među pritužbama građana na susjede nemaju baš svi “štofa” za sudske parnice. Njihovi se problemi, kažu u Udruženju, uljudnom komunikacijom te uz pomoć predstavnika suvlasnika mogu riješiti.

– Mnogi se žale na prisutnost kućnih ljubimaca u zgradi ili na buku koju prave djeca. No, evo zabilježili smo i pritužbu suvlasnika u zgradi na par koji je preglasan prilikom spolnih odnosa. Što ljudima reći na takvu pritužbu? Shvaćamo problem, ali to su situacije u kojima ipak pomoći nema – kaže Auguštin. Bar ne iz Udruženja stanara, dodali bismo. (I. Solar)

Izvor: Glas Slavonije, objavljeno 12. studenog 2016.
POMIRBENO POSREDOVANJE

Iz Udruženja ističu kako je jedna od uloga Savjetovališta posredovanje između “zaraćenih” strana kako bi se izbjegle sudske tužbe. “Nije rijetkost da nakon nekoliko telefonskih razgovora strane u sporu dolaze k nama pokušati riješiti svoje probleme. Tako smo ovih dana primili dva upravitelja koji nisu mogli riješiti problem nadležnosti u zgradi u kojoj su suvlasnici jednom oduzeli punomoć i dali ju drugome. Suvlasnici su bili na rubu situacije da im obojica isti mjesec naplate pričuvu. No, sjeli smo za stol, objasnili smo prvom da pričuvu može naplaćivati još tri mjeseca, koliko traje otkazi rok, a drugome da prije isteka ta tri mjeseca on ne može slati uplatnice. Na kraju su svi bili zadovoljni i riješen je problem koji je lako mogao završiti na sudu na štetu mnogih”, kaže Vlasta Auguštin.