Ako mislite da je vaše vrijeme za sreću prošlo – prevarili ste se

Arhiva

Dvadesete su zlatne godine, vrijeme kad ste bezbrižni i najsretniji. Srećom, postoji životno doba kada jednaku razinu sreće možemo ponoviti.

Ako mislite da nikada više nakon ranih 20-ih nećete iskusiti tu sreću i bezbrižnost, varate se. Iako bi vam se moglo činiti da se dok ulazite u srednje godine, pozdravljate od svoje bezbrižne mladosti, jedna studija pokazuje da su jednako sretni dani pred vama – samo morate pričekati 40-ak godina.

I dok istraživači upozoravaju na niže razine zadovoljstva životom sljedećih 40 godinaplaža – ipak ima nade. Sa 65 godina razina sreće kod ljudi se ponovno povećava, piše Daily Mail.

Studiju su proveli znanstvenici na Sveučilištu New South Wales u Australiji i pokazali da život slijedi krivulju oblikovanu u slovo U. Najveća razina sreće je u 20-ima, potom opada, da bi kasnije svoj novi vrh dosegnula tijekom umirovljeničkih dana.

Nekad su nas sigurnost, znanje i vjera činili sretnima – Evo zbog čega smo danas sretni

‘Zadovoljstvo životom smanjuje se od ranih 20-ih sljedećih 40 godina, a potom ponovno povećava oko 65-e godine’, rekla je dr. Ioana Ramia, sa Sveučilišta New South wWales u Australiji koja je predstavila studiju.

Cilj istraživanja bio je pomoći razviti politiku targetiranja skupina specifičnih životnih dobi. Dr. Ramia i njezin tim koristili su podatke Nacionalne statistike dinamike domaćinstva, prihoda i rada, te otkrili da se najviša razina sreće odvija u razdoblju između 15 i 24 godine.

Konkretniji podaci koji su bili korišteni su izjave parova o najvećem zadovoljstvu u životu prije nego su dobili prvo dijete, zadovoljstvo prvom godinom zajedničkog života, potom razvoj zadovoljstva u sljedećim godinama.

‘Sreća je tada niska. Počinje se povećavati nakon 65. godine, a najveća je kod osoba starih oko 80 godina. Stoga se imamo čemu radovati’, rekla je dr. Ramia.

Za pad sreće krivici su jasni – brige oko posla i financijske situacije. To su problemi koji počinju već u srednjim 20-ima i nastavljaju se u stariju dob. Tijekom umirovljeničkih dana taj se osjećaj za važnost radnog mjesta i zarade smanjuje.

Što se tiče stanovanja, ono nije toliko važno kod mlađe populacije, ali što smo stariji to nam je važnije da nam je kuća blizu radnog mjesta. Isto je i sa susjedstvom – što smo stariji to nam je važnije u kakvom okruženju živimo te da se slažemo sa susjedima.

Kako starimo, važnije nam je da imamo više slobodnog vremena od toga kakav posao imamo ili koliko zarađujemo.

Sigurnost je važan aspekt životnog zadovoljstva za svaku dobnu skupinu, a povećana briga oko zdravlja pojavljuje se dva puta – u srednjim 30-ima i kasnije u životu.

‘Tek kada se počnemo koncentrirati na stvari koje su nam važne, počinje se povećavati razina sreće’, zaključuje dr. Rania.

DNEVNIK.hr