Kultura stanovanja – primjer dobre prakse

Arhiva

Kratka i mirna, jednosmjerna Reljkovićeva ulica, pomalo skrivena između Stepinčeve i Zagrebačke, postala je slavna među Osječanima, a razlog za slavu jednostavan je i svodi se na osmijeh, susjedsko druženje, uživanje u prirodi, hrani i piću. Manifestacija nazvana Dan ringlova tijekom koje se kroz ulicu zatvara promet, a ispred kuća izvlače kotlići, ražnjevi i roštilji obilježila je ovu ulicu i njezine stanare. Tako je to svake godine u mjesecu ožujku, a ispod ringlova u punom cvatu okupi se nekoliko stotina Osječana koji šetnjom pozdravljaju proljeće, ali se i počaste kod raspoloženih domaćina.

Sve je počelo prije nekoliko godina, od jednostavne ideje za druženjem na ulici koja je prihvaćena među susjedima, a spontano okupljanje postalo je hvalevrijedna građanska inicijativa na kojoj stanovnicima Reljkovićeve mnogi zavide.

– Ideja za ovakvom manifestacijom postoji i nekoliko desetaka godina, a otkako je u ulicu useljeno više mlađih obitelji, ona se provela u djelo. Stvar je jednostavna, pred kuću se stavi stol, piće, hrana, pozove se društvo i prve nedjelje punog cvata naših ringlova je druženje u Reljkovićevoj, to se sada već zna. Jedino nepisano pravilo je kako (da) se sve organizira na ulici, nema zavlačenja u kuće ili dvorišta te se tako i susjedi druže između sebe. Pripremamo čobanac kao glavno jelo, ali peče se i meso na roštilju, a baka je zaslužna za prave bosanske pite, zeljanice, sirnice, krumpiruše i burek – kaže Boris Peterka.

Gastronomija je važan dio veselja zbog cvata ringlova i dolaska proljeća pa se sastojci za, primjerice čobanac, pomno biraju kako bi kotlić bio bolji od prošlogodišnjeg. “Latice koje padaju s ringlova naš su poseban dodatak koji mijenja okus čobanca koji očito odgovora nepcima jer je prošle godine kotlić ispražnjen. Pojačali smo normativ za ovu godinu i neće faliti sigurno. Priča je odlična i volio bih kada bi svaka ulica u gradu bar jednom godišnje imala nešto slično”, rekao je, kako su ga prijatelji prozvali, najpoznatiji nepoznati majstor kotlića Mario Krstić. (Glas Slavonije  14.03.2013.)