Nema obveze čišćenja zapuštenih prostorija

Arhiva

Nakon što je, početkom rujna, Sjenjak bio pod opsadom štakora, do te mjere da su okom kamere uhvaćeni kako golubovima iz kljunova otimaju kruh, iz gradske je uprave poslana poruka da je jedan od razloga za neuspješnu deratizaciju u velikim stambenim naseljima nebriga suvlasnika o zajedničkim prostorijama, u kojima se godinama zna nakupljati smeće i građevinski otpad – savršena kombinacija za stvaranje pogodnog staništa za glodavce.
Iz Zavoda za stanovanje, koji upravlja najvećim broj stambenih zgrada na području Osijeka, potvrđuju da problem postoji.
“Obavezni godišnji pregledi znaju pokazati da je taj dio u određenim zgradama potrebno, u najmanju ruku, pošteno očistiti. Bude tu najčešće riječ o smeću nakupljenom u zajedničkim prostorijama ili u dvorišnom prostoru. Ili pak u urušenim dijelovima državnih stanova o kojima se nitko ne brine. To su situacije u kojima Zavod kao upravitelj upozorava suvlasnike na problem i potrebu da sredstva iz pričuve ulože u čišćenje prostora”, kažu iz Zavoda.
Kao jedno od rješenje kako doskočiti tome problemu, a vezano uz “aferu Štakori”, spominjala se i mogućnost da upravitelji stambenih zgrada, nakon što u sklopu obaveznih godišnjih pregleda uoče problem, nametnu suvlasnicima obvezu čišćenja te ju prisilno naplate iz pričuve. Iz Zavoda za stanovanje kažu kako to ipak nije moguće.
“Čišćenje u takvim slučajevima suvlasnicima zgrada možemo tek preporučiti, što se i čini. Tada oni sami odlučuju hoće li u tu svrhu potrošiti svoj novac. Bez njihova pristanka upravitelj ne može u tu svrhu trošiti novac suvlasnika. No valja napomenuti kako su situacije u kojima preporučujemo čišćenje a suvlasnici ga odbijaju platiti, stvarno rijetke. Čak suprotno. Nerijetko nas iz pojedinih zgrada u kojima se stvori takav problem suvlasnici sami zovu i pitaju mogu li novac iz pričuve potrošiti za uslugu tzv. generalnog čišćenja zgrade, što se, ako je taj trošak u skladu s njihovim stanjem pričuve, i odobrava”, kažu iz Zavoda.
Naložiti prisilno čišćenje prostora u privatnom vlasništvu može se samo ako je riječ o situaciji koja je toliko eskalirala da sama stambena zgrada znači javnozdravstvenu ugrozu za stanovništvo. No u tu se kategoriju, prema dosadašnjem iskustvu, svrstavaju samo napuštene ruševine koje godinama nose etiketu gradskog rugla.

 I. Solar

Izvor: Glas Slavonije