Kako je regulirano držanje kućnog ljubimca u zgradi s više stanara?

Pitanja i odgovori

pitanje: Kako je regulirano držanje kućnog ljubimca u zgradi s više stanara?

odgovor:

Život u urbanoj sredini najčešće podrazumijeva život u stambenoj zgradi s velikom brojem stanara, vlasnika stanova. To bi trebao biti razlog za što kvalitetnije usklađivanje njihovih života s kućnim ljubimcima, koji najčešće oplemenjuju čovjekovu svakodnevnicu.

Unatoč većem ili manjem utjecaju čovjeka na njihovo ponašanje, kućni ljubimci i dalje poštuju zakone prirode. Na nama je da usvojimo zakone usvojene civilizacijom i učinimo suživot s kućnim ljubimcima prihvatljiv svima, pa i onima koji ih nemaju ili ne žele držati životinje. Kućni ljubimci ne smiju nikoga ugrožavati niti nikoga smetati.

-Zajednički život djeteta i psa svakako predstavlja posebnu kategoriju kad govorimo o odnosu čovjeka i životinje.

-Starijim je ljudima kućni ljubimac često jedino društvo, pa u velikoj mjeri može ublažiti osjećaj usamljenosti.

-Mladim ljudima druženje sa psom otvara pogled na drugačije oblike zabave od onih na koje su navikli, te ih usmjerava da druženje sa sličnima i svoje slobodno vrijeme provode u šetnji šumom, radije nego u zadimljenom kafiću.

Kućni ljubimci mijenjaju naš život nabolje, ali su i česti izvor nesuglasica sa ostalim stanarima, koje nastaju najčešće zbog psa ili prevelikog broja mačaka.

Suživot čovjeka i psa u urbanoj sredini osim lijepih ima i ružnih strana. Psi mogu stvoriti strah od nekih bolesti koje prenose, strahove od mogućeg ugriza, ali i onečišćenja okoline –  obavljanje nužde ili onečišćenja  na zajedničkim  prostorima ili prostorijama (psećja dlaka, slina, blatnjavi tragovi i sl.).

Agresivnost, napadačko ponašanje psa, te njihova nesocijaliziranost najčešće za posljedicu imaju – ugriz. Treba znati da pas ne može odgovarati za svoja djela, već je za to odgovoran vlasnik psa ili drugog kućnog ljubimca.

U gradovima raste broj pasa, pa onečišćenje postaje sve veći  problem. Vlasnici pasa su obvezni počistiti izmet koji je napravio njihov pas.  Zelene površine su namijenjen djeci ili odraslima za šetnju, igru, zabavu.

Problem treba rješavati na pravi način, a ne međusobnim svađama vlasnika pasa i onih koji to nisu (šetnice za pse).

Kretanje pasa po zajedničkim prostorima ili prostorijama u zgradi mora biti uvijek pod kontrolom vlasnika pasa. Pas na tim prostorima mora biti na povodcu. Na taj će se način izbjeći  nelagoda kod ljudi koji se boje psa, ali i „označavanje“ otirača pred susjedovim vratima.