Predstavnicima nezadovoljno čak 75 posto suvlasnika, ali ih ne mogu ili ne žele smijeniti

Arhiva

UPRAVLJAJU NJIHOVOM IMOVINOM

Čak 74,78 posto građana nezadovoljno je radom predstavnika suvlasnika u svojoj zgradi. Podatak je to Hrvatske udruge stanara i suvlasnika stambenih zgrada (HUSiSZ) dobiven anketom koju je ispunilo 1848 suvlasnika iz urbanih područja cijele Hrvatske, te koji odražava i stanje u gradu nOsijek: 17.11.2009 Osijek iz zraka, Sjenjak Snimio: Josip Šeria Dravi.

Razlog – prema aktualnim propisima predstavnike suvlasnika gotovo je nemoguće smijeniti ako oni sami od položaja ne odstupe.

– Za smjenu je potrebno prikupiti suglasnost suvlasnika koji zajedno posjeduju 51 posto kvadrature stambene zgrade, što je u pravilu dugotrajan i mukotrpan posao koji rezultira brojnim svađama unutar stambene zgrade i stvaranjem klanova. To su situacije kakve je teško i zamisliti. Oni koji iniciraju smjenu moraju ići od vrata do vrata i prikupiti potpise i tako se izložiti neugodnostima. Zbog toga, koliko god bili nezadovoljni predstavnikom suvlasnika, ljudi odustaju od pokušaja smjene jer se ne žele dovoditi u sukob sa susjedima koji je u ovakvim slučajevima gotovo neizbježan – objašnjava Vlasta Auguštin, predsjednica osječkog Udruženja stanara.

Iz HUSiSZ-a, pak, pojašnjavaju što je toliko primamljivo u položaju predstavnika suvlasnika da oni koji se ove titule dograbe ne prihvaćaju opoziv.

– U velikim stambenim zgradama funkcija predstavnika se ‘isplati’. Tu se okreće velik novac i česta je pojava da predstavnici osim solidne naknade uzimaju i proviziju od izvođača radova. U brojnim slučajevima postoje i dobro uigrani timovi koji međusobno dijele posao, a time i novac s računa pričuve. Tako imamo primjere iz prakse gdje se za sanaciju krova potroši 320 tisuća kuna, a prema ponudama na tržištu, potpuno novi krov stoji oko 140 tisuća kuna – upozoravaju iz HUSiSZ-a.

No, također napominju kako postoji i velik broj predstavnika koji svoju funkciju obavljaju na najbolji mogući način.

– Međutim, prema ocjenama pojedinaca ili manjih skupina, i njih se svrstava u “isti koš”. Nažalost, ta kategorija vrlo često odustaje od bitke i prepušta mjesto onima koji su vidjeli da se tu može “dobro zaraditi”. Apsurdna je situacija da suvlasnici ne primjećuju ni jedno ni drugo, već se samo postave prema načelu “kad nikog nije briga, nije ni mene” – zaključuju iz HUSiSZ-a. (I. Solar)

izvor: Glas Slavonije, objavljeno 22. svibnja 2017.