GODIŠNJE BACAMO DO 10 kg STARIH APARATA

Arhiva

Elektronički otpad

Hrvatski Telekom nedavno je objavio kako prosječno svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci 6,67-10,11 kg elektroničkog otpada. Problem je što se ta količina stalno povećava, prosječno za 10% na godinu.

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje baci između 30 i 45 tisuća t elektroničkog otpada (stari kućanski aparati, TV uređaji, računala, mobiteli, hladnjaci i sl.). Tako, primjerice mobiteli i drugi elektronički uređaji, u sebi sadrže komponente koje mogu negativno utjecati na okoliš ako se nekontrolirano odbace, a njihovim pravilnim odlaganjem pomaže se u sprejčavanju mogućih negativnih posljedica na okoliš i ljudsko zdravlje.green buindings with tree over grass. vector illustration

Sastav mobilnih uređaja varira ovisno o modelu, te o razvoju tehnologije, jer se stalno u proizvodnju uvode nove tvari i spojevi, s boljim ili poboljšanim svojstvima. Analize nekih od proizvedenih modela pokazuju sljedeći sastav: većim dijelom mobilni uređaj sastoji se od različitih vrsta plastike (npr. ABS plastike, ima oko 29%), bakra i komponenti bakra ima prosječno 15%, željeza oko 3%, dok oko 1% ima elemenata kao što su nikal i spojevi nikla, cink i spojevi cinka, srebro i spojevi srebra, aluminij, kositar, olovo, zlato, mangan, itd. Oko 1% ima i prigušivača plamena, koji pripadaju u opasne materijale.

Iz HT-a vezano uz ovu temu dodaju kako su u akciji ekološkog zbrinjavanja starih mobitela do sada prikupili 137 000 uređaja koji se i dalje mogu predati u svakom T-centru.

izvor: Glas Slavonije, Ekoglas, objavljeno 22. i 23. travnja 2017.