Rješava se dugogodišnji problem

mediji o nama Vijesti
(Foto: G.MITIĆ)

Napokon se rješava dugogodišnji problem zaštićenih najmoprimaca i ispravlja nepravda prema vlasnicima stanova, ocijenili su u utorak i vladajući i oporba u raspravi o prijedlogu zakona donesenog slijedom presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda.

 

Držimo da smo našli balans interesa vlasnika i njihovih prava da im se vrate stanovi u vlasništvo i s druge strane zaštićenih najmoprimaca da im se omogući po povoljnim uvjetima rješavanje stambenog pitanja i prava na dom, kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavljajući konačni tekst zakona. Problem zaštićenih najmoprimaca koji žive u privatnim stanovima stariji je od 70 godina, riječ je o ljudima koji su dobili stanarsko pravo u stanovima u privatnom vlasništvu, a koje pravo je prestalo 1996. i zamijenjeno je novouvedenim institutom zaštićenog najmoprimstva. Prema novom zakonu, kroz pet programskih mjera vlasnici stanova imat će pravo na povrat imovine i isplatu tržišne najamnine, a najmoprimci po povoljnim uvjetima stjecanje prava vlasništva. Kada se ustroji registar, znat će se točan broj i koliko će Hrvatsku koštati rješavanje problema. Za provedbu zakona osigurano je oko 107 milijuna eura, a konačan iznos znat će se nakon uspostavljanja registra, rekao je Bačić. Prema najnovijim podacima riječ je o 1200 vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca, no nismo sigurni da je to konačan broj, dodao je.

 

U odnosu prema prvom čitanju u konačnom prijedlogu poboljšava se položaj zaštićenog najmoprimca koji je hrvatski branitelj, član obitelji poginulog ili nestalog hrvatskog branitelja ili maloljetno dijete, gdje je uveden dodatni popust od 10 do 30 posto za otkup stana u vlasništvu Republike Hrvatske. Provedba zakona trebala bi početi od 2025. godine, od kada će se vlasnicima početi isplaćivati tržišna najamnina umjesto zaštićene najamnine do konačnog rješavanja statusa stana. H

 

IZVOR: Glas Slavonije
Autor: H