DERUTNE FASADE: U URUŠAVANJU BALKONA SAMO PUKOM SREĆOM NIJE STRADAO NAŠ POZNATI GLAZBENIK Istražili smo zašto se to dogodilo i hoće li se uvesti kazne za stanare

Arhiva

 

 

 

 

 

Kad se s drugog kata stambene zgrade na zagrebačkoj Novoj Vesi u utorak navečer cijeli balkon srušio na tlo, bila je prava sreća što nitko od stanara ili prolaznika nije nastradao.

Kako smo prekjučer izvijestili, vlasnik balkona koji u kobno vrijeme nije bio kod kuće je Ivica Krajač, 80-godišnji ugledni kompozitor, pjevač, tekstopisac te redatelj, ali i utemeljitelj čuvenog kvarteta 4M.

Riječ je o jednoj od najstarijih kuća u metropoli, sagrađenoj 1893. godine, a kao uzrok rušenja balkona iz GSKG-a, koji upravlja zgradom, navode nestručnu izvedbu prilikom dogradnje koja je bila oko 1966. godine, kada je nadograđen drugi kat zgrade na kojemu se nalazi stan sa smpornim balkonom.

– Prema grubim procjenama, šteta ne prelazi više od 25.000 kuna, a troškovi će se financirati iz sredstava zajedničke pričuve – rekli su nam iz GSKG-a te dodali kako od 2004. godine, otkad upravljaju zgradom, suvlasnici nisu iskazivali interes za uređenje pročelja, niti je, ističu, vizualnim pregledom objekta bilo moguće ovako što predvidjeti.

I neki od stanara na Novoj Vesi priznali su u utorak kako je netko od njih za obnovu, a netko protiv, pa se nikako nisu mogli dogovoriti oko uređenja fasade. Upravo je to, naime, jedan od glavnih razloga zašto i dalje gledamo na tisuće derutnih fasada diljem grada, pogotovo u samome središtu.

– U centru grada većinom živi starije stanovništvo koje je uglavnom slabije platežne moći i ne žele pristati na povećanje pričuve kako bi im se obnovila fasada. A neki od tih objekata opasni su po život prolaznika. Mislim da bi u takvim slučajevima upravitelji zgrade trebali privoljeti stanare jer je to njihova odgovornost. Odnosno, treba razraditi zakon na takav način da upravitelji to mogu napraviti – istaknuo je građevinski vještak Žarko Željko.