NEODGOVORNI SUVLASNICI U zgradi ima tri lokala, a ne plaća pričuvu!?

Arhiva

 

Velik broj vlasnika poslovnih prostora misli da ne mora plaćati pričuvu, ili bar ne u istoj mjeri kao vlasnici stanova

Dok su nekada stanovi u zgradama s poslovnim prostorima u prizemlju bili atraktivni, danas od njih potencijalni kupci bježe. Dijelom zbog rizika od bučne djelatnosti koja bi se u njih mogla useliti, dijelom i zbog već kroničnog problema – činjenice da velik broj vlasnika poslovnih prostora misli da nije u obvezi plaćati pričuvu uopće, ili bar ne u istoj mjeri kao vlasnici stanova u zajedničkoj nekretnini.

Aktualni slučaj prijavljuju stanari novije četverokatnice u Retfali – vlasnik čak triju poslovnih prostora u zgradi odbija plaćati pričuvu.

– Stanovi su se popunili u protekle dvije godine, ali poslovni prostori nikada. U jednom je neko vrijeme bio frizerski salon, ali je brzo zatvoren. Nedavno nas je predstavnik suvlasnika izvijestio kako vlasnik poslovnih prostora uopće ne plaća pričuvu. U zgradu nikada ne dolazi, a kada smo ga jedva nekako pronašli, rekao je da su poslovni prostori prazni i da on u njih i nema izravni ulaz iz zgrade, nego samo s ulice, pa ih i smatra popuno odvojenom nekretninom!? Tvrdi da stoga ne vidi zašto bi sudjelovao u plaćanju tvrtke za čišćenje, zajedničkih režijskih troškova i ostalog. Slučaj smo prepustili na rješavanje upravitelju, ali nismo sigurni koliko će i oni biti u stanju od tog čovjeka naplatiti dug – priča Retfalčanka.

Iz osječkog Udruženja stanara kažu kako takvo ponašanje vlasnika poslovnih prostora uopće nije usamljen slučaj. Naprotiv, problemi s naplatom pričuve za poslovne prostore čest su slučaj, jer vlasnici, poput ovoga s početka priče, žive u uvjerenju da se njihova prava i obveze razlikuju od prava i obveza vlasnika stanova.

– Suvlasnicima je velik problem neplaćanje pričuve za poslovne prostore koji se ne koriste. Nedavno smo zabilježili situaciju da vlasnik također triju poslovnih prostora u jednoj zgradi pričuvu plaća za samo jedan od njih – onaj kojim se koristi, a za dva koja su prazna ne plaća. Takve osobe nisu svjesne da pričuvu moraju platiti bez obzira na to koristili se prostorom ili ne. I to, ako slučaj ode na sud, moraju učiniti čak i retroaktivno. Mi im nastojimo to objasniti, ali, nažalost, ima i slučajeva da završe na sudu – objašnjava Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara te upućuje na Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

A prema tome propisu, pričuva je zajednička imovina svih vlasnika nekretnine te je namijenjena za pokriće troškova održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Istim zakonom propisano je da pričuvu moraju plaćati vlasnici stanova, ali i garaža te poslovnih prostora u zgradi, bez obzira na poziciju u zgradi, stupanj uređenja, ili korištenja prostora. Onaj tko iznajmljuje stan ili poslovni prostor može se s podstanarom, odnosno s korisnikom poslovnog prostora, dogovoriti tko će plaćati pričuvu, no u slučaju neplaćanja, opomene se šalju vlasnicima, a njima se i prisilno naplaćuje dug.

Ivana Solar
Izvor Glas Slavonije