Novac za svoju zgradu izborio je 78-godišnji predstavnik suvlasnika

Arhiva

OBNOVOM DO UŠTEDE ENERGIJE

Zgrada u Trpimirovoj 1b prva je u Osijeku koja će se obnavljati sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost

Prva zgrada u Osijeku kojoj su odobrena sredstva za obnovu iz Fonda za energetsku učinkovitost nalazi se na adresi Trpimirova 1b. Riječ je o deseterokatnici sagrađenoj još 1958. godine koja ima 42 stana. U sklopu obnove koja mora biti završena do srpnja ove godine dobit će potpuno novi krov, fasadu i staklarnik na vrhu zgrade.

osijek, 6 veljaèe 2017, ulica kneza trpimira 1 b, zgrada,  prva koja ide u energetsku obnovu  preko projekta EU  snimio zdenko pušiæ
Osijek, 6. veljače 2017., ulica kneza Trpimira 1 b, zgrada, prva koja ide u energetsku obnovu preko projekta EU
snimio: Zdenko Pušić

Glavni je uvjet za subvencioniranje iz Fonda bio da certifikatom dokažu kako će nakon obnove zgrada uštedjeti 30 posto energije. Jedan od glavnih “krivaca” što je baš ovaj neboder uspio dobiti gotovo 510.000 kuna za obnovu, što iznosi 40 posto svih troškova obnove, predstavnik je suvlasnika Zvonimir Bećin. Iako ima 78 godina, ovaj bivši direktor MK-a Slavonija svojom zgradom vlada suvereno, pa je samo prošle godine na zgradi dogovorio 24 popravka, među kojima je i promjena ulaznih vrata, certificiranje i etažiranje svih stanova te uvođenje videonadzora.

Fasada, krov, staklarnik

– Iznimno sam ponosan što smo prva zgrada u Osijeku koja će se obnavljati dijelom iz sredstava Fonda za energetsku učinkovitost. To znači da ćemo dobiti novu, 16 centimetara debelu fasadu sa staklenom vunom, potpuno novi krov i staklarnik. Ostali dio sredstava koji moramo sami snositi platit ćemo iz pričuve, potom iz cesije koju nam plaćaju mobilni operateri za najam krova te iz kredita koji ćemo podignuti na rok otplate od 15 godina. No, planiramo da iznos pričuve i dalje ostane samo 135 kuna – priča Bećin.

Riječ je o zgradi koja već dugi niz godina svoj krov iznajmljuje za odašiljače dvaju teleoperatera, pa na računu zajedničke pričuve ne manjka sredstava.

– Nažalost, prvi nam je natječaj za izvođača radova propao jer se javila tvrtka koja na kraju nije bila osposobljena za izvedbu ovako zahtjevnih radova, pa smo cijeli natječaj morali ponoviti. Sada je u tijeku i nadam se da ćemo s lijepim vremenom dobiti izvođača i krenuti u radove – uvjeren je Bećin.

U Zavodu zadovoljni

U Zavodu za stanovanje, koji je upravitelj ove zgrade, iznimno su zadovoljni skorašnjim početkom obnove i napominju kako je na natječaju Fonda za energetsku učinkovitost koji je zaključen 31. siječnja prijavljeno čak 15 zgrada pod upravom Zavoda i vjeruju kako bi svima mogla biti odobrena sredstva.

– Uvjeti natječaja sada su nešto promijenjeni u odnosu na onaj prema kojem su odobrena sredstva zgradi na Trpimirovoj 1b. Sada Fond sufinancira čak 60 posto sredstava, ali je nužno dokazati i buduću uštedu od čak 50 posto energije. Za preostali dio koji je nužno sam sufinancirati svaka zgrada može podići kredit, u čemu upravo posredujemo mi kao upravitelj – objasnio je Krešo Čačija, voditelj tehničke službe Zavoda za stanovanje. (N.Z.Eberhard)

VIDEONADZOROMPROTIV KRAĐE BICIKALA

Zgrada u Trpimirovoj 1b može se pohvaliti time da je jedna od rijetkih koja je u cijelosti etažirana, ima videonadzor, suvremno dizalo, LED rasvjetu na stubištu, vatrogasne aparate na svim katovima i kalorimetre na radijatorima.

– Imali smo jako velikih problema s krađom bicikala, pa su nam ih znali ukrasti čak i s osmog kata. Onda smo za nekih 6000 kuna uveli videonadzor i uz to promijenili vrata te od onda više nije bilo ni jedne krađe – kaže Bećin.

Izvor: Glas Slavonije, objavljeno 13. veljače 2017.