Peć na plin i peć na drva ne smiju na isti dimnjak!

korisni savjeti

Nekontrolirano priključenje uređaja za loženje na istu vertikalu može dovesti do trovanja i požara – kaže Lončarić

Nakon što su prošlog tjedna stanovnici osječkog Juga II zvali vatrogasce jer im je stan bio pun dima, a razlog je bio loženje peći na drva u stanu ispod njihova, građani se pitaju kako to da sada ne smiju ložiti na drva kada su stare zgrade i bile predviđene za takav način grijanja, uz ulje za loženje. Problem je nastao kada se većina stanara takvih zgrada odlučila za drugu vrstu grijanja.

Dejan Lončarić, direktor osječke tvrtke Dimnjak, pojasnio je zašto se ne može u istoj zgradi koristiti više različitih energenata na istom dimnjaku.

– Na isti dimnjak nije moguće priključiti uređaje za loženje koji imaju različiti energent, primjerice na plin i kruto gorivo. To je opasno za život i imovinu svih suvlasnika koji su priključeni na istu vertikalu jer nekontrolirano priključenje uređaja za loženje vrlo lako može dovesti do najtežih posljedica kao što su otrovanje ili požar. U pojedinim je slučajevima moguće izvesti i priključenje peći s različitim vrstama goriva, ali uz certificirane pomoćne elemente koji neće dopustiti prodor dimnih plinova u stambeni dio objekta, kao što su automatske zaklopke, te ako se tehnički parametri kao što su temperatura, tlakovi, stupanj vlažnosti dimnih plinova podudaraju na svim priključenim ložištima – pojasnio je diretkor Dimnjaka.

Kako dodaje Dejan Lončarić, u višestambenim zgradama dimnjaci su dio zajedničke instalacije, pa ako korisnik/vlasnik želi naknadno priključiti uređaj za loženje, obvezan je kontaktirati predstavnika suvlasnika koji će obavijestiti upravitelja.

Nakon što upravitelj zgrade dobije obavijest o toj namjeri, kontaktira tvrtku Dimnjak, koja će na osnovi postojeće evidencije i direktnog uvida na objektu, izvanrednom kontrolom dimnjaka, utvrditi tehničku ispravnost, odnosno ako je potrebno izdati prijedlog tehničkog rješenja koje će omogućiti sigurno korištenje dimnjaka i uređaja za loženje ako za to postoje uvjeti.

– Sve je navedeno potrebno kako bi se definirala kompatibilnost dimnjaka i uređaja za loženje. Sigurno priključenje novog ložišta između ostalog ovisi o vrsti ložišta, nazivnoj snazi, dimenzijama dimnjaka, odnosno presjeku, visini, korisnoj visini i slično te građevinskoj ispravnosti, odnosno propusnosti stijenki, kao i prohodnosti vertikale te vrsti dimnjaka prema namjeni – istaknuo je Dejan Lončarić.

Sandra LACIĆ