Kako obojiti zidove poput profesionalca

korisni savjeti

Kad unajmite majstore da oboje zidove, to je vjerojatno brzo i profesionalno napravljeno, ali morate izdvojiti više novca. Ako još niste bojali zidove, ne dajte se zastrašiti pričama da ćete na kraju opet uzeti profesionalce jer bojanje zaista i nije tako teško. Financijski savjetnik i bloger David Bakke za Huffington Post dao je nekoliko savjeta kako obojati zidove kod kuće.

zid1. Temeljito se pripremite
Prije samog bojanja trebate sve detaljno pripremiti jer će inače rezultati biti loši, a na kraju ćete imati puno više čišćenja i spremanja. Sve rubove zidova oblijepite zaštitnim trakama, a podove prekrijte novinama ili velikim najlonima. Zidove prebrusite brusnim papirom kako biste maknuli višak boje i sve nečistoće. U trgovini prodavačima objasnite za što vam treba brusni papir da ne kupite krivi ili preoštri tip koji će ošteti zidove. Na kraju ih još jednom prebrišite kako biste uklonili sitnu prašinu i svu prljavštinu.


2. Odaberite kvalitetnu boju

Pri kupnji boje savjetujte se s prodavačima i dobro se raspitajte o kvaliteti i cijeni. Dobre boje ponekad ne zahtijevaju dva premaza, a ako kupite jeftinu boju, može vam se dogoditi da bude neujednačena nakon sušenja i na kraju ćete imati veći trošak nego ste planirali.

3. Pazite i na kistove
Ako ih nemate od koga posuditi i morate kupiti opremu za bojenje poput kistova, također je pametnije uložiti malo više novca jer jeftini kistovi neće lijepo rasporediti boju ili će ostavljati dlačice po zidu. Naravno da ne moraju biti najskuplji, ali probajte se raspitati i pronaći srednji omjer za dobru cijenu.

4. Bojanje zidova
Nemojte se bojati dobro umočiti valjak u boju jer dobra ‘ruka boje’ skriva sve nesavršenosti na zidu. Većina stručnjaka preporučuje da se stavljaju dva sloja boje, ali je vrlo važno da se prvi sloj prvo dobro osuši.

5. Ne kupujte previše
Svaki proizvođač boje preporučuje količinu po kvadratnom metru, a ako kupujete boje koje se miješaju u trgovini, prodavač će vas pitati koliki prostor je u pitanju. Obično i sami uračunaju koji kvadrat više, tako da nema potrebe kupovati više boje i bacati novac.