Projekt: Zdravo stanovanje

projekti Projekti, planovi, inicijative

green buindings with tree over grass. vector illustration

 

Cilj ovog projekta je stvoriti mrežu stručnjaka sposobnih za pružanje kvalitetnih savjeta i analiza radi poboljšanja kulture i kvalitete stanovanja u našem gradu. Umreženi bi trebali biti stručnjaci s područja kulture, ekologije, uređenja interijera i eksterijera, prava, poduzetništva, medicine i dr. Cilj nam je komunikacijom razvijati “zdravo stanovanje” građana grada Osijeka.

Vlasništvo nas obvezuje i na prevenciju zdravlja, što znači da je potrebno poduzimati sve potrebne mjere prevencije u zgradama. Zdravo stanovanje možemo promatrati s nekoliko aspekata:
– Izgradnje objekata – od ekoloških materijala, a potreba za toplinskom energijom treba biti zadovoljena iz regenerativnih izvora energije koje se lako mogu reciklirati. Prirodni materijali kao što su drvo, kamen, trska, pluto, opeka, glina, kreč, imaju cjelovit i ugodan utjecaj na čovjeka,
– Higijena stanovanja, koja uključuje redovito čišćenje, brisanje prašine, prozračivanje prostora, ali i ovlaživanje zraka tijekom zimskih mjeseci i odvlaživanje kod pojave vlage i pojave plijesni. Optimalna količina kisika i zraka za udisanje bez štetnih supstanci predstavljaju osnovu zdravog življenja. Primjerena izmjena zraka vrši se prirodnim provjetravanjem, uređajima ili postrojenjima za ventilaciju koji odvode štetne tvari iz zraka.
– Zaštite od štetnog zračenja koje podrazumijeva smanjenje tehničkog polja na minimum
– Zaštite od elektrosmoga ugradnjom Led sustava osvjetljenja
– Dezinsekcije i deratizacije koju nogu provoditi samo ovlaštene tvrtke i institucije.
– Zelene krovove koji su odlična rješenja za smanjivanje troškova klimatizacije kuća i zgrada, ali i za smanjenje emisja CO“. To su zapravo ravni krovovi na koje je posađena vegetacija. Prisutni su u projektima modernih arhitekata zbog atraktivnog izgleda, ali i projektima za uštedu toplinske energije.
– Harmonije materijala i boja odnosno usklađenosti boja sa pojedinim materijalima