Udruženje stanara pokrenulo inicijativu da se izmijeni zakon o vlasništvu: UBUDUĆE ĆE PREDSTAVNIK SUVLASNIKA STANARA IMATI MANDAT NA ČETIRI GODINE

Arhiva

Odmah nakon Uskrsa na inicijativu svojih članova, ali i zainteresirane javnosti, Udruženje stanara grada Osijeka organizirat će okrugli stol na temu razdjelnika i energetske obnove.

Time će još jednom brzo reagirati na uočenu problematiku koja je od zn

------ 3xcolor osijek
Godišnja izvještajna skupština Udruženja stanara grada Osijeka, 18.03.2016.

ačenja za Osječane koji u ovom gradu žive u stanovima, odnosno u višestambenim zajednicama.

Ovo je samo jedan od zaključaka prošlotjedne skupštine tog udruženja.

Vlasta Auguštin, predsjednica udruženja, rezimira kako je prošla, 2015. godina, bila prijelomna za rad udruženja. Naime, došlo je do promjene u upravljačkim tijelima, kojom prigodom je došlo i do pomlađivanja članstva u Izvršnom odboru, a potom je nezavidna financijska situacija dovela u pitanje i sam nastavak njihova rada. Ipak, dodatnim zalaganjem prebrodili su i tu hrid.

– Tada smo odlučili okrenuti i novu stranicu, prva konkretna mjera bila je izrada nove internetske stanice i pojačana suradnja s medijima, pa tako i s vašom kućom, jer ste se pokazali kao izvrstan oblik komunikacije sa stanarima – ne skriva zadovoljstvo Auguštin.

Jednim dijelom na njihov račun ide primjedba kako udruženje za grad veličine Osijeka ima premalo članova, riječ je o njih 150-ak, no Auguštin u tome ne vidi problem. Članstvo je naime dobrovoljno, a ona drži da je to znak kako stanari zapravo – nemaju problema.

– No, naša vrata otvorena su za sve. Posebice one koji trebaju savjet ili informaciju. Stoga naglašava termin srijedom poslijepodne od 17 do 19 sati kada je dostupan naš savjetodavni tim – kaže Auguštin.

Ona će podsjetiti kako su još prije također aktivno reagirali na još jedan problem. Naime, poučeni iskustvom pokrenuli su inicijativu da se izmjenom Zakona o vlasništvu izbor predstavnika suvlasnika ograniči na razdoblje od četiri godine.

– Predstavnik suvlasnika dosad se birao na neodređeno vrijeme. Smatramo potrebnim da je nakon određenog razdoblja nužno preispitati ulogu izabranog predstavnika suvlasnika, njegovo zalaganje i izvršavanje zadataka koji se od njega očekuju, te donijeti odluku – produžava li se predstavniku ugovor, ako ga obavlja korektno, ili ga se mijenja – zbog bolesti, godina, obiteljskih problema, neizvršavanja zadataka… – precizira Auguštin.

U vremenu koje je pred njima u udruženju namjeravaju obnoviti suradnju sa sličnim udruženjima, s prijateljskim gradovima Tuzlom i Pečuhom.

– Ali i nastaviti sudjelovati u svim aktivnostima koje se tiču unapređivanja i kulture stanovanja – zaključila je Auguštin. (D. Kuštro)

Izvor: Glas Slavonije, 23. ožujak 2016.