UNIŠTAVANJE GRADSKE I PRIVATNE IMOVINE Koliko nas stoji vandalsko šaranje po pročeljima?

Arhiva

 

Simboli NK Osijek i navijačke skupine Kohorta, kao i ostali grafiti koji izražavaju ljubav prema gradu, postaju svojevrsni spomenici kulture. Međutim, uvijek se nađu i pojedinci s iskrivljenim sustavom vrijednosti koji nisu grafiteri, nego uništavaju gradsku i privatnu imovinu. Kako se Grad Osijek nosi s posljedicama neodgovornog djelovanja tih prijestupnika i koliki je to trošak za gradsku blagajnu?

U gradskoj upravi doznajemo kako je 2017. proračunom Grada Osijeka za uklanjanje grafita s komunalne opreme i ostalih površina bilo planirano 30.000 kuna, a utrošeno je 28.700 kuna, dok je tijekom 2018. za istu svrhu utrošeno oko 20.000 kuna. Godine 2017. uklonjeno je ukupno šest, a 2018. četiri grafita. U veljači 2017. postavljene su nadzorne kamere kod kultnog osječkog grafita “Osijek – nepokoreni grad”, a gradonačelnik Ivan Vrkić tada je najavio postavljanje sustava kamera u vrijednosti od pola milijuna kuna. “Sve što napravimo, za mjesec dana netko pokvari. To je ponašanje koje je neprikladno za kulturan grad”, bio je kritičan gradonačelnik.

Dvije godine poslije, na upit o broju kamera iz Grada smo dobili informaciju da taj “podatak nije dostupan javnosti jer su neke od njih na tajnim lokacijama kako ih eventualni počinitelji vandalizma ne bi oštetili, a niti znali da su tamo postavljene, dok su neke u vlasništvu pravnih osoba i koriste se ako ima potrebe, a lokacije su tajne”. Inače, najavljivalo se svojedobno i postavljanje nadzora na ulazu u grad jer su iz policije smatrali da ima puno onih koji dođu, nešto unište ili opljačkaju i odu, međutim, odgovorni su nam priopćili kako je izrada elaborata za postavljanje videonadzora na kritičnim lokacijama u gradu još u tijeku. Iz PU osječko-baranjske izvijestili su nas kako je od 1. siječnja 2017., do 31. prosinca 2018. evidentirano 10 slučajeva oštećenja pročelja crtanjem grafita, a do ovog trenutka u navedenim su slučajevima ukupno otkrivene četiri osobe koje su počinile kazneno djelo oštećenja tuđe stvari i protiv njih slijedi kaznena prijava nadležnom odvjetništvu.

Novčana kazna za počinjeno djelo iznosi od 7000 kuna za pravnu osobu, 3000 kuna za obrtnika i 1000 kuna za odgovornu osobu, pravnu ili fizičku. E. Nenadić

 

Izvor Glas Slavonije