KONAČNO UGLEDAO SVJETLOST DANA PRIJEDLOG ZAKONA O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Projekti, planovi, inicijative Vijesti

Poštovani čitatelju,

„Tko čeka, taj i dočeka“ – jedna od uvijek dobrih i poučnih narodnih poslovica. Ali se i načeka!!

Prvi samo brzi pregled predloženog teksta ohrabruje. Već na startu uočavamo dosta novina, istina puno smo toga znali i živjeli s tim, ali sada pravno uređeno i sa sankcijama za nepridržavanje.

Od samog Zakona vlasnici/suvlasnici etažnih jedinica očekuju puno. No ne samo oni, Zakon je interesantan i znakovit i za upravitelje, koristan je i za udruge našeg tipa, u konačnici za sve čimbenike koji sudjeluju u procesima stanovanja na bilo koji način.

Ima puno značajnih odredbi u Zakonu, no osobno bih istaknuo neke: konačno se uređuje pitanje „obavezne većine“ pri donošenju većine odluka u svezi održavanja i upravljanja zgradama; taksativno se navode svi oblici održavanja, visina pričuve i njen utrošak; nove značajne obveze upravitelja ,,,, .

Uvodi se  zajednica suvlasnika  sa statusom pravne osobe , a posebno se naglašava važnost problematike osiguranja pristupačnosti (dizala)  za koju se Zakonom direktno propisuje visina učešća/sufinanciranja iz državnog proračuna.

U konačnici upravljanje zgradama i stanovanje u njima trebalo bi biti puno jasnije, lakše i kvalitetnije,

 

Otvoreno je i javno savjetovanje o Prijedlogu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada i istom svi zainteresirani mogu pristupiti putem linka:

https://esavjetovanja.gov.hr

Javno savjetovanje je otvoreno i očekuju se i Vaši prijedlozi i primjedbe. Stoga nemojte čekati, uključite se odmah, dajmo svoj doprinos našem „boljem sutra“.

 

Predsjednik USGOS-a  Milan Kamenko, mag.iur.