SVJETSKI DAN STANOVANJA – 03.10.2016.

Arhiva

 

Ujedinjeni narodi proglasili su prvi ponedjeljak u listopadu SVJETSKIM DANOM STAudruzenje-stanara-osijek-logoNOVANJA (The Habitat Day). Toga se dana u cijelom svijetu na razne  načine pokušava skrenuti pažnja javnosti na činjenicu da mnogobrojne obitelji i pojedinci nemaju riješen problem stanovanja na trajan i siguran način, te da se stanari sukobljavaju s mnogobrojnim problemima objektivne i subjektivne prirode.

Pojam stanovanja možemo  promatrati kao osiguranje prostora koji gradimo, kupujemo, otplaćujemo i kao takvo se tretira predmetom stambene politike grada ili države.

S druge strane, stanovanje možemo promatrati kao prostor u kojem živimo, obitavamo – ono je  zapravo dio procesa izgradnje pojedinca, kućanstva, dio društva u cjelini, na koji trebamo i možemo utjecati.

……..„ Kroz stanovanje se odražava čovjekova univerzalna težnja da se veže za mjesto, te stvori zavičaj, ali i to da je stan mikrookruženje koje pojedincu služi kao utočište u kojem se svakodnevno opskrbljuje stabilnošću. Stanovanje  daje red našem životu koji sa sobom nosi slobodu djelovanja.“ (King, 2006b, 8)

Stanovanje sa sobom nosi i mnoge probleme. Udruženje stanara grada Osijeka usmjereno je na  rješavanje tih problema,  nastalih iz često narušenih odnosa između  susjeda, suvlasnika, predstavnika stanara,  upravitelja zgrade.

Na tom cilju djeluju i europske asocijacije kao što je ENHR – European Network for Hausing Research – Europska mreža za razvoj stanovanja i EFL – European Federation for Living ,   kojima je osnovni cilj – unapređenje i razvoj  kućnih zajednica  kao i pronalaženje kvalitetnijih pristupa u kućnim zajednicama. Nakon  kadrovskog upotpunjavanja uključit ćemo se u  rad ovih  foruma.

U namjeri da se što više približimo  građanima, osigurali smo kontakte i komunikaciju putem naše Web stranice,  u tijeku je aktivacija  Facebook stranice,  a sudjelovat ćemo i na  Jesenjem osječkom sajmu. U proljeće planiramo  u suradnji sa tvrtkom Osječki sajam organizirati –  sajam stanovanja.

Sve su to projekti koji su usmjereni na edukaciju stanara, vlasnika stanova, kuća, podstanara o kvaliteti i kulturi stanovanja, toleranciji, kooperativnosti, poštovanju i zajedništvu, ali i na savjetovanje članova o aktualnim problemima vezanim uz – energetsku učinkovitost,   otpad, reciklažu, uređenje doma, ekologiju, promjenu zakonskih propisa i sl.

Udruženje stanara grada Osijeka čini znatne napore da osigura mlade suradnike, volontere, koji bi sudjelovali u realizaciji  zacrtanih projekata  i na taj način  utjecali na razvoj kulture  stanovanja u  gradu Osijeku.

Svim građanima Udruženje stanara grada Osijeka  čestita  SVJETSKI DAN STANOVANJA.

 

Predsjednica Udruženja

mr.sc. Vlasta Auguštin